181. Prix du Jockey Club

Az angolok lefutották, az amerikaiak túl vannak az újabb csalódást hozó éven, hogy nincs Hármas Korona győztesük, így ma minden szem Chantilly-ra szegeződhet, hogy valakit az évjárat legjobbjává koronázhassanak a Prix du Jockey Club 181. kiadásában.

Talán még soha nem írtunk róla, hogy a táv nem pusztán azért lett 300 méterrel rövidebb 2005-ben, hogy ezzel bosszantsák a világot, hanem hogy a hároméveseket jobban be tudják „csábítani” a hagyományosan a nemzeti ünnepen, július 14-én lefutásra kerülő Grand Prix De Paris-ba és jobban ki tudják szolgálni a tenyésztői igényeket, akik többségében olyan versenyzőket keresnek, akik nem csak távbírók, de megfelelő gyorsaságot is mutatnak.

2005 óta hárman (Shamardal (2005), Lope De Vega (2010) és Brametot (2017) ) vannak azok akik teljesítették a „2000 Guineas-Derby duplát”.

Itt el is érkeztünk az idei kiírás esélyeseihez. Aki a negyedik lehet a sorban, az St Mark’s Basilica, hiszen ő nyerte pár hete a Poule d’Essai des Poulains-t 1600 méterre.  Kíváncsiak leszünk a szereplésére, hiszen az ő apja, Siyouni egy igazi mérföldes világsztár volt. Nem is próbálkoztak vele a derbyben.

Fiánál vajon vízválasztó lesz ez az 500 méter vagy áthidalja ezt az akadályt?

2020-ban John Gosden ünnepelhetett itt, az idén is parádézó, Szaúdi kupát és dubaji Sheema Classicot egyaránt megnyerő Mishriff révén, és 2021-ben is az ő idomítottja a másodfavorit. Hogy egész pontosak legyünk: John & (fia) Thady Gosden, Megallan trénere, aki a jól ismert Oppenheimer színekben indul a már kétszeres derbynyerő legendával, Olivier Peslier-vel. A Dante Stakesben majdnem pontosan erre a távra lett második az Epsom Derbyben induló Hurricane Lane mögött.

A nyitóképen látható Makaloun remekbeszabott 1800 méteres győzelemmel hangolt ide, és esetleges győzelme Soumillonnak a negyedik, Aga Khannak a  nyolcadik derbytrófeáját jelentené, de őfelsége 2006 (Darsi) óta nem tudott győzni a legfontosabb hároméves futamban.

Mögöttük American Pharoah fia, Van Gogh és a champion tréner Cheshire Academy nevű lova képvisel még jelentős esélyt. Utóbbi futása azért is érdekes, mert a  tulajdonosi kör, a White Birch Farm a futam címvédői, hiszen tavaly itt kezdte meg uralkodását Sottsass, ami egy Arc győzelemben csúcsosodott ki.

A 181. Prix du Jockey Club vasárnap 16 órakor rajtol.

A májusi esőzések ellenére a futófelület kiváló állapotban várja majd az spiránsokat.

Képek: France Galop