147. Kentucky Derby & Oaks

Elérkezett az amerikai szezon legfontosabb hétvégéje.

Mit is írhatnánk még a Kentucky Derby-ről? Bemutatni senkinek nem kell, hiszen valószínűleg minden lóverseny-rajongónak a könyökén jön már ki minden, amit a “rózsák futamáról” tudni kell. 2000 méter homok, 3 millió dollár összdíjazás, húsz hároméves – ezek csak a számadatok. Ami igazán különlegessé teszi, az ezen túl van.

1875-ben hívták életre az Egyesült Államok legfontosabb értékmérőjét, amely rövidesen kiemelt szerepet nyert és évtizedeken keresztül végigkísérte Amerika történelmét. Magától értetődő, ennyi idő alatt hogyan vált az ország legikonikusabb futamává.

Pedig tény és való, szakmailag korántsem olyan releváns összecsapás, mint a Breeders’ Cup Classic vagy akár a nyár végi Travers. Sok ló még rutintalan, nem érte el legjobb formáját. A különböző régiók legjobbjai itt találkoznak egymással először, így abban sem lehetünk biztosak, hogy tényleg a legjobb húsz lovat válogatták be. A Kentucky Derby azonban nem is erről szól.

A szimbolikus jelentősége az, ami magasan a többi évjáratverseny fölé emeli. A sok ezer reménység országszerte erre a megmérettetésre készül. Minden tehetséges, távbíró csikó gazdája már a kezdetektől abban reménykedik, hogy szerepelhetnek május első szombatján Churchill Downsban.

Hát még aki elhódítja a rózsakoszorút! A korai időpont, a tömeg és a patinás mezőny csak a legjobbakon nem fog ki – cserébe viszont örökre bevonulhatnak a történelemkönyvekbe. Míg a többi verseny győztesei csak addig vannak a csúcson, ameddig… nos, ameddig tényleg ott vannak, közben pedig a Kentucky Derby-nyerőkre évek, évtizedek múltán is szinte mindenki emlékszik. Fogadjunk, hogy Önök is fel tudnak sorolni minimum öt-tízet komolyabb gondolkodás nélkül!

Mindenki Kentucky Derby-t akar nyerni és minden Kentucky Derby-győzelem kiemelt jelentőséggel bír. Nem tudjuk, melyik irányba áll fenn az ok-okozati összefüggés, talán mindkettő igaz is, de tény: ez a “rózsák futama”, “a sport legizgalmasabb két perce”, ahogy az elhíresült címkék is állítják.

Ráadásul ezt egy hétvégényi ünneplésre bővítik. Sokan nem tudják, de péntek és szombat délután összesen 13 Graded-verseny rajtol el Churchill Downsban, köztük hat Gr1. Mégis kiemelkedik a két fő összecsapás, ugyanis ezek azok, amik a csúcsmeetinget az amerikai szezon egyik legfontosabb két napjává teszik.

Péntek éjszaka magyar idő szerint 23:51-kor csatároznak a kancák a Kentucky Oaks koronájáért, szombat (pontosabban vasárnap hajnalban) 0:57-kor pedig a mének következnek: érkezik a 147. Kentucky Derby.

Képek: Kentucky Derby, BloodHorse

One thought on “147. Kentucky Derby & Oaks

Comments are closed.