146. Kentucky Derby

A nyári szünet után keresve se találnánk jobb alkalmat a visszatérésre, mint a rózsák futama.

A Kentucky Derby-t egészen biztosan nem kell bemutatni egy lóversenyrajongónak sem: az 1875-ben alapított futam még a rabszolgatartás és a szesztilalom korától a világháborúkon át egészen napjainkig végigkísérte az Egyesült Államok történelmét, miközben kinőve magát a legnagyobb összecsapások között már jóideje jóval több, mint egy verseny.

Nem fogjuk ezredjére is hosszú bekezdéseken keresztül egekig magasztalni olyan lóversenyes körökben mára már közhelynek számító mondásokkal, melyeket Önök is biztosan számtalan alkalommal olvastak már, az azonban tény és való, hogy mind a “sportok legizgalmasabb két percre” elnevezés, mind a “mindenki Kentucky Derby-t akar nyerni” és a további rengeteg klisé elcsépelt ugyan, de találó.

Az egyetlen, ami idén kimarad a csomagból, az a “Hármas Korona első ága” címke, ugyanis a járványhelyzet miatt az amerikai háromévesek leghíresebb próbatétele idén komoly átvariálásra került – sokak véleménye szerint előnyére, ebbe a vitába azonban most inkább nem mennénk bele, hiszen egy külön cikk sem lenne elég megfelelően kibontani a probléma mindkét oldalát.

A lényeg, hogy a változtatás következtében a Belmont Stakes nyitotta a sort mindössze két hét halasztással, de a szokásosnál érthető okokból kifolyólag rutintalanabb mezőnyre való tekintettel mindössze 1800 méteren, most négy hónap csúszással, de saját klasszikus távján érkezik a Kentucky Derby (és Oaks), a Preakness Stakes pedig csak ezután következik.

Ehhez mérten egy sokkal tapasztaltabb mezőny érkezik Churchill Downsba, mint ahogy májusban történt volna, így a fogadóknak sem kell sötétben tapogatózni, valamint értelemszerűen a minősülési pontok rendszerét is újraszervezték, amit nem mellesleg kimagaslóan vezet a szuperfavorit négyszeres Gr1-győztes Tiz the Law (a képen), aki az elmúlt évek talán legkimagaslóbb esélyese a versenyben, de persze sosem tudhatjuk előre, milyen meglepetéseket tartogat a “Run For The Roses”.

Amit tudunk, hogy ma éjszaka (23:45-kor) elrajtol a Kentucky Oaks, egy napra rá (vasárnap hajnali egykor) pedig a 146. Kentucky Derby, amit a helyszínen ugyan nem követhetnek figyelemmel a nézők, a közvetítés a komoly rajongóknak azonban szinte kötelező.

Képek: BloodHorse, America’s Best Racing