146. Kentucky Derby & Oaks

Borultak a rekordok az egyébként is rendhagyó Kentucky Derby Weekenden.

Aki követi az amerikai lóversenyzést, a különféle közösségi média-felületeken már értesülhetett róla: idén sem lesz Hármas Korona-győzelem, a szuperfavorit Tiz the Law ugyanis a dobogó középső fokára kényszerült a rózsák futamában, helyette azonban egy másik, pontosabban kettő hasonló kaliberű rekordnak lehettek szemtanúi, akik fennmaradtak péntek, illetve szombat éjjel.

Hölgyeké az elsőbbség, legalábbis Churchill Downsban mindenképp, ugyanis a hagyományoknak megfelelően pénteken rajtolt el a Kentucky Oaks. A bukiknál mindössze 1,4-szeres szorzóval adott Gamine ment el vezetni, a célegyenesben azonban Swiss Skydiver és Shedaresthedevil is megrohamozták, a kettejük csatája bontakozott ki a finisben, amiből végül utóbbi jött ki győztesként.

És hogy mi olyan különleges Daredevil lányának győzelmében? Az sem elhanyagolható, hogy eddigi legrangosabb helyezése mindössze Gr3-ban volt, a fő azokban mégsem ez, hanem hogy Brad Cox kancája a menős alaptempónak és az elképesztő finisnek köszönhetően mostantól a Kentucky Oaks történelmének leggyorsabb lovának mondhatja magát, 1:48,28-as idejével ugyanis új rekordot állított fel.

Szívét-lelkét beleadta” – áradozott idomítottjáról Cox. “Ezért kelünk fel minden nap, hogy olyan versenyeket nyerjünk, mint ez.”

A rekordok döntögetésének másnap sem szakadt vége, mikor az ország legjobb háromévesei végre felsorakoztak a “hajszára a rózsákért”. A 18-as starthely ugyan nem kedvezett Baffert idei legnagyobb reménységének, Authenticnek, a pej mégis már az első egyenesen a tőle megszokott vezető pozícióba rohamozott John Velazquezzel a nyeregben, onnantól kezdve pedig nem is engedte át a helyét másnak.

Ehhez persze a top favorit Tiz the Law-nak is volt egy-két szava, aki a célegyenesre vezető kanyarban mellé zárkózott, onnantól pedig, akármennyire is furcsa ezt egy ilyen szintű futam esetében kimondani, másnak nem sok beleszólása volt kettejük párharcába.

A végeredményt a bevezető fényében már bizonyára kitalálták: Authentic (Into Mischief) nem engedett és egy hossz előnnyel megszerezte pályafutása második, eddigi legfontosabb trófeáját, ráadásul ezzel a mester hatodikját szállítva Bob Baffertnek, amivel a klasszis tréner immáron holtversenyben rekordtartó – és hol van még a vége?

Nem is ragoznánk sokáig, az idomár szavai tökéletesen leírják a szituációt: “Itt vagyunk, a világ legnagyobb versenye. Nagyon szerencsésnek érzem magam.”

A verseny mondhatni meglepetését a harmadik helyre felszaladó Mr. Big News szállította, bár legyünk őszinték, itt ugyan kétség kívül remek eredmény, de nem sok tekintet szegeződik a helyezettekre. A győztesek megérdemelten úszhatnak a reflektorfényben, és ugyan közeleg a Preakness Stakes és a Tenyésztők Kupája, mi mégis inkább megállnánk egy pillanatra, hogy együtt örüljünk a friss bajnokokkal, és üdvözöljük őket a halhatatlanok között!

Kép: Churchill Downs twitter