Nem tucatnyi!

Prix Maurice de Gheest 2019.

Ha egy lovat egyáltalán nem ismerő embernek próbáljuk elmagyarázni a lósport és a lovassport közötti különbséget azt egy roppant egyszerű – mindenki előtt ismeretes – példával szoktuk szemléltetni, mégpedig, hogy a lovassportban a lovasok versenyeznek (elsősorban), míg a lósportban a lovak.

Ezért is mindig a lovak dicsértét zengik a szaklapok, hiszen különböző elmondások szerint egy galoppverseny megnyeréséhez kb. 80%-ot tesz a ló, míg a maradék húszat a zsoké. 2019 augusztusára azonban eljutottak oda a vezető szaklapok is, hogy egy Group 1-es siker után nem a ló nevét harsogják, hanem azt írják: megvan Dettori 12. Gr1-es győzelme.

Most is ez történt. Nézzék, hogy a Racing Post miként tudósít a Prix Maurice de Gheest-ről. Ott van ugyan a nyerő Advertise (Showcasing) neve, de mégis Dettori újabb sikere köré van építve a story.

Az olasz elképesztő szériában van, ezzel nem mondunk újat Önöknek, de azzal talán igen: nem példa nélküli Frankie szárnyalása. A TRC nagyon részletes elbírása alapján felépülő listát nem is vezeti, hiszen továbbra is Ryan Moore neve az élen, de a már méltatott Zac Purton mellett Javier Castellano-nak is hatalmas sorozata van hazájukban.

A bevezetés után vissza Deauville-ba. Az 1300 méteres táv sokak szerint igazi vízválasztó. Míg egy mérföldes ló talán még fut 1400-on, a repülőgépek ellen, 1300-ra már féltik. Az igazi sprintereknek viszont kissé hosszú.

Ennek ellenére igen nagy létszámú, 15 fős mezőnyt nyergeltek fel a Prix Maurice de Gheest 2019. évi kiadására. A startnál angol, ír, francia lovak.

A finishez közeledvén, a felső kamerás kép láttán elégedetten csettinthettünk: így kell kinézni egy sprintfutamnak. A mezőny tagjai egymás mellett, kiszakadva senki. Az öldöklő finisben azonban csak gyorsultak a lovak, a sorrend már nem változott. Totális angol dobogó alakult ki, mert Advertise (trénere: Martyn Meade) mögött Brando (K. Ryan) és Space Blues (C. Appleby) ért célba és csak negyedik helyen a legjobb hazai aspiráns (Spinning Memories – P.Bary).

Dettori megint varázsolt és 49 évesen is napról-napra bizonyítja: Hé, még itt vagyok!

“Amikor 300-nál láttam jönni a többieket kicsit többet kellett kérnem tőle, de jó fordulatszámon pörgött, így nem volt gond, amikor pedig érezte, hogy Brando támadja újítani tudott.” – mondta Frankie.

Dettori a Haydock Sprint Cup-ot és Qipco Champions Sprint-et ajánlja a mester figyelmébe, amivel Meade sem száll vitába, de ő a legfontosabb célnak, a Prix de la Foret-et tartja az Arc napján.

Deauville-ban folytatás vasárnap az univerzum egyik legjelentősebb mérföldes versenyével, a Prix Jacques Le Marois-val.

Képek: Racing Post, @PPKavulakian twitter