Megcsinálták!

Nem sokon múlott, de az évtized ARC-jában a királynő végül megvédte a címét.

Kizártnak tartjuk, hogy olvasóink még ne értesültek volna a tegnapi Prix de l’Arc de Triomphe végeredményéről, sőt, szinte biztosan látták is a fergeteges futamot, de amennyiben mégis lemaradtak volna róla, épp ideje, hogy pótolják!

Roaring Lion és Cracksman nélkül, de még így is remek és népes mezőny rajtolt el vasárnap délután ParisLongchamp-ban. Az erőviszonyokat nézve a megszokottnál is sokesélyesebb volt a futam kimenetele, azt azonban nem is gondoltuk volna, micsoda fergeteges végjátékot hoz majd a nagy Arc de Triomphe 2018-as felvonása.

A mindössze 1,1-szeres pénzt érő Enable-lel Frankie Dettori végig elől helyezkedett és már a célegyenes elején megindultak, és mikor a kanca párszáz méterrel a cél előtt máris az élre állt ellenfeleit apránként, de biztosan lehagyva, már magunk előtt láttuk Nathaniel lányának címvédését, de egy másik kanca, névlegesen Sea Of Class még bejelentkezett a trónra. A remek háromévessel James Doyle meglehetősen későn talált utat, a sárga azonban száguldott, mint a puskagolyó.

Métereken múlott, hogy sikerül a trónfosztás, 50-nel a vége előtt szinte biztosnak tűnt, hogy beéri, de Enable kitartott és rövid-nyakhosszal megszerezte második trófeáját a Prix de l’Arc de Triomphe-ban – épp kereken 40 évvel (eddig) egyedüli duplázó honfitársa, Alleged címvédése után. (Ezzel Vincent O’Brien üdvöskéje óta mindössze a második, aki kétszer dicsőült meg Európa legnagyobb versenyében külföldi tréningből futva, ráadásul Tréve után ismét kanca duplázónak tapsolhatott a publikum.)

 

Mondhatnánk, hogy Enable jogtalanul nyerte el újra a koronát, elvégre a csillagászati áron utónevezett Sea Of Class-t a hatalmas pech is épp hogy csak távol tudta tartani a győzelemtől, John Gosden is elismerte, nem az ő idomítottja volt a legjobb. Enable érdemei azonban vitathatatlanok – különösen azt figyelembe véve, hogy idén most először (!) futott gyepen. Gosden szavaival élve, épp elég jó volt: valamelyest elmaradt legjobb formájától, de körülmények ide vagy oda, hazaért a kontinens legfontosabb versenyében, ehhez pedig semmit nem szükséges hozzáfűzni.

Egy másik sport mára kissé közhelyessé vált mondatát idézve, a győzelmet nem kell megmagyarázni. Sea Of Class élete formáját futotta, de a célba Enable galoppozott be elsőként, egy egészen kivételes társasághoz csatlakozva.

“Nem úgy sikerült a felkészülés, ahogy terveztük” – összegzett Gosden. “Ma nem a legjobbját hozta. De elvégezte a munkát, ő egy csodálatos kanca!”

Ezzel a diadallal Enable feltámasztotta már temetett szezonját, és a szuperfutam történelmének nyolcadik duplázójává lépett elő. És ha már a számoknál tartunk, Frankie Dettori-nak is összejött a hatodik ARC-trófea, amit a megszokott ugrással ünnepelt meg, míg Gosden-nek Golden Horn 2015-ös sikere óta ez már a harmadik alkalom, hogy ő vezetheti vissza Európa legnagyobb versenyének győztesét.

 

Enable ezzel a novemberi Breeders’ Cup Turf első számú favoritjává lépett elő, ahol ha tényleg pályára lép és Európába csempészi a kupát, még inkább kárpótolhatja a csapatot és a rajongókat a jóformán kimaradt szezonért – ez azonban csak a jövő zenéje.

És ha már ennyit foglalkoztunk a két szuperklasszis kanca csatájával, abszolút dicséret illeti Sea Of Class-t is. Sea The Stars remek lánya nyáron ugyan két Gr1-futam trófeáját szállította William Haggas-nak, most először mutatta csak meg igazán, valójában mekkora képesség lakozik benne. “Briliáns éve volt, és reméljük, jövőre hasonlóan tér vissza” – mondta idomítottjáról Haggas.

A teljesség igényéért nem mehetünk el szó nélkül Cloth Of Stars neve mellett sem. Andre Fabre megbízható ménje a tavalyi második helyet követően ismét felért a dobogóra mindössze egy hosszra Enable-től, tovább öregbítve a papa (és saját) hírnevét: az elsőként célba érő három telivér közül kettő Sea The Stars-ivadék.

Az ARC méltóképpen tért vissza Longchamp-ba, a halhatatlanok közé emelve királynőjét és új utat nyitva a jelenkor egyik legjobb feltörekvő csillagának. A szupernap többi versenyével majd csak heti krónikánkban folytatjuk, addig is legyen elég:

a királynő visszatért!

Nyitókép: Racing Post twitter