Krónika – vissza…

Visszavágtak, visszatértek a héten kedvenceink.

Krónikánk nem kezdődhet mással, mint a tegnap startoló Glorious Goodwood-dal, amelynek már az első napja után is elismerően csettinthettünk, annak ellenére, hogy az időjárás a legcsúnyább arcát mutatta, pokoli erős széllel és szakadó esővel, furcsa volt így látni a közvetítést, hogy a budapesti 32 fok közepette Charlie Appleby kabátban és kalapban nyilatkozott az ITV-nek. Nem irigyeltük a zsokékat. Maximum Frankie Dettorit, aki mostanság úgy tengeti életét, mint egyfajta lóverseny-tesztpilóta. Egyik világsztárról ül a másikra és mindig csak győz és győz. Enable után ma az a Stradivarius volt a partnere, aki még komoly fejtörést okozhat a kancának, már ha Gosden valóban úgy dönt, hogy több vasat szeretne a tűzbe tartani az őszi nagyversenyekben. De haladjunk sorjában.

A napot és így a fesztivált megint Daniel Tudhope győzelme indította egy hendikepen, majd a sokáig emlékezetes, szombati King George-ot elemezte a két zsoké az ITV helyszíni stúdiójában. Dettori szerint Crystal Ocean is egy abszolút kiváló ló és a szombati vetélkedésük a Galileo-Fantastic Light klasszikussá váló versenyét juttatta eszébe. A Vintage Stakes (Gr2) után most James Doyle lehetett boldogabb, aki imponáló győzelmet aratott a még mindig veretlen Pinatubo (Shamardal) nyergében.

A Group 2-es Lennox Stakes-ben megvédte címét Sir Dancealot (Sir Prancealot), az általunk nemrégiben bemutatott Gerald Mossé hathatós támogatásával. Ők láthatóak a nyitóképen.

A nap csúcspontját természetesen a már említett Stradivarius színre lépésre jelentette, a mi szívünknek is oly kedves Goodwood Cup-ban. A befutási kép talán szorosnak tűnik, de Frankie 10 méterrel a cél előtt már a levegőbe csapott.

Sea The Stars fia sorrendben harmadjára nyerte meg a Goodwood Cup-ot, összeségében pedig nyolc versenye óta veretlen!

Az ITV egyszerűen “winning machine”-nek nevezi ezt a páratlan hosszútávfutót, – ki merne vitába szállni velük? És minek nevezzük Dettorit? 2 hónap alatt ez volt a 10. Gr1-es győzelme!

A Melbourne Cup hőse, Cross Counter a végére elkészült az erejével, így az utolsó métereken Dee Ex Bee megfosztotta a második helytől.

A boldogság perceiben a tulajdonos úgy nyilatkozott, hogy ha Stradivarius egészséges marad ő jövőre is szeretné tréningben tartani.  Köszönet Mr. Nielsen.

Sea Of Class elvesztése után már majdnem jó hírnek tűnik, ami a tavalyi Cartier Év Háromévese, Roaring Lion-nal történt: az Új-Zélandon felállított négyéves mén negyed órát töltött még csak a Cambridge Stud-i otthonában, mikor jelentkeztek a kólika tünetei, és egyből állatkórházba szállították, ahol megműtötték. Szerencsére rögtön észrevették és cselekedtek, így a legjobbakban reménykedhetünk. Természetesen ezt a déli-féltekei fedeztetési szezont kihagyja, az érintetteknek kártérítést adnak.

A hét legnagyobb durranásait Európa lóversenyzése adta két fantasztikus kancának a színre lépésével, avagy Enable és Laurens csodás győzelmeivel, de az Egyesült Államok sem hagyta unatkozni a lóversenyrajongó tömegeket. Javában zajlik ugyanis a saratogai nyári szezon, és többek közt lefutották a Travers első számú felkészítőjét is, a Jim Dandy-t (Gr2). A favorit Tacitus (vagy inkább lovasa, Jose Ortiz) majdnem esett, akkorát botlott a startnál, de talán mégsem ez játszott szerepet második helyében, hanem hogy Tax óriási formát mutatott aznap a másik Ortiz fiú, Irad alatt. Ezzel pont megfordították az áprilisi Wood Memorial befutóját, mikor a szürke végzett előrébb. A mezőny erősségét mutatja, hogy a Preakness bajnok csak ötödik.

 

Ugyanitt Saratoga-ban Imperial Hint tört vissza a csúcsra, mely eleinte igen bizonytalan volt, hiszen idei két startjában még győzelem nélkül maradt. Az Alfred G. Vanderbilt Handicap-ben (Gr1) azonban 10 hónap után nem csak első sikerét aratta, nem csak megvédte címét, de még a pályarekordot is megdöntötte 6 furlongra! Trénerének, Luis Carvajal-nak tavaly szerezte a mén első felsőkategóriás sikerét, most pedig egy pályarekordot is mellé tett, úgyhogy nagy volt a boldogság.

A 2018-ban laminitisban hatéves korában elpusztult The Wow Signal első európai győztes csikója is kikerült Glory Maker személyben, aki harmadik startjára vesztette el nyeretlenségét Prix de Dreslincourt-ban. A kétéves mén egyike kilenc kétévesnek és hat yearling-nek, akiket a Gr1-győztes telivér hátrahagyott az öreg kontinensen, 12 utódot pedig Ausztráliában jegyeznek tőle – termékenyítőképessége sajnos nem volt megfelelő.

Áprilisban kezdenek majd neki az angliai Dundalk versenypályának új futófelületet telepíteni: a polytrack borítást lehetséges, hogy tapeta-ra cserélik.

Ma is és szombatig minden délután várjuk Önöket a képernyők elé, hiszen addig tart kedvenc fesztiválunk, a Glorious Goodwood.

Update: Már készen volt krónikánk, amikor érkezett a döbbenetes hír Japánból: Deep Impact nincs többé. A japán fedezőmének királya, vagy inkább császára 17 éves korában költözött az égi legelőkre! Már korábban jelezték, hogy állandó nyaki problémái miatt pihenőre küldték a  fedeztetési szezonban,  most azonban nyaki gerinctörés vitte el.

Jóval több mint 100 Group nyerőt hagyott maga után, a legsikeresebb ivadékai  (Gentildonna, Vivlos, Real Steel és A Shin Hikari) Japánon kívül is sikerrel versenyztek.

A Shadwell is gyászol. 14 éves korában kimúlt a csodálatos szürke Natagora, aki 2008-ban megnyerte az 1000 Guineas-t Newmarketben.

(Különösen kedves ló volt számomra, hiszen éppen akkor volt a csúcson, amikor a Racing Portal (elődjét) kezdtem, így sokat írtam anno versenyeiről.  Sereg A. – főszerk.)

Kép: IREthoroughbred twitter, Timeform twitter, Racing Post