Krónika – Saratoga bajnokai

A Goodwood fesztivál mellett óriási ütközeteket láthattunk a tengerentúlon is a héten.

Ha nyár és amerikai versenyzés, akkor természetesen más sem lehet a helyszín, mint a csodás Saratoga New York államban. Napokig csak a kétszeres Dubai Világkupa bajnok Thunder Snow-t kívántuk már a startnál látni, de a Whitney Stakes reggelén Saeed bin Suroor idomítottja köhögni kezdett és belázasodott, így kihúzták az indulók listájából. A 980 ezer dollár összdíjazású futam első helye végül a bomba Bob Baffert-Mike Smith duó lovára, McKinzie-re szállt, akinek már igazán kijárt egy nagybetűs győzelem, amiért évek óta a galoppsport élvonalában állja a sarat. Ezzel kétévesen, három és most négyévesen is Gr1-bajnok Street Sense fia.

A névadó Whintey-eket egyébként hamarosan bemutatjuk itt a Racing Portal-on, és a napokban elhunyt Marylou Whitney – avagy Saratoga Királynője – kalandos életútját már megírtuk. Számára megemlékezést is tartottak a Whitney Stakes napján, melyet csak „Marylou Whitney Day”-nek neveztek és közel 32 millió dolláros forgalmával új rekordot állított a fogadási kedv a futam 92 éves történelmében. A helyszínen majdnem 41 ezren tartózkodtak.

 

A kancák Test-jében óriási küzdelmet mutatott két kanca, és a Kentucky Oaks meglepetése majdnem sikerrel vizsgázott, de Covfefe végül egy fejhosszal jobbnak bizonyult Serengeti Empress-nél a félmillió dolláros ütközetben. A győztes tréner Brad Cox, ki nem is olyan rég tört be, szintén egy hároméves kancával

Az előbbi kiélezett befutó elmaradt a gyepen rendezett kancafutamban, hiszen Concrete Rose nemzetközi mezőnnyel szemben is lebetonozta, hogy ő a turf királykisasszonya az Államokban. Ezzel már kettő ágat birtokol a Turf Tiara sorozatából, hiszen a Belmont Oaks után most a Saratoga Oaks-ban járt sikerrel. A menedzsment most kisebb bajban van, hiszen előre megtervezték a szezont más futamokkal, de lehet mennek tovább a tiaráért.

A Goodwood fesztivál után is több „hova tovább” kérdésre keressük a választ, ráadásul nem egyre már kaptunk is. Too Darn Hot (nyitóképen) Sussex Stakes győzelme után (ami egy Win & You’re In verseny volt a Breeders’ Cup-ra) a menedzsment úgy döntött, a bajnoki címet viselő telivért idén ott szeretnék látni a BC Mile startboxában, de Gosden elmondása szerint még az angol Bajnokok Napján a Sprint számába se félne beledobni a lovat. De az élet közbeszólt, és sajnos a Sussex Stakes-ből sérülten jött le, és visszavonultatták a versenyzéstől.

Enable zseniális King George duplája után lehetséges utolsó brit futása a Yorkshire Oaks lesz, ami egyben a felkészítője is a harmadik Prix de l’Arc de Triomphe szereplésére.

Mindeközben a fedezőmének fenoménja, Galileo újabb elképesztő mérföldkövet ért el: Brich Grove lett 300. Stakes-győztes ivadéka! (A rekord Danehill 347-tel). Ez a 300 ló egyébként 198 Group-győztest foglal magába, és összesen 651 black type utóddal rendelkezik – eddig.

Ehhez képest szerénynek mondható, de nem elhanyagolható, hogy a francia klasszikus és Breeders’ Cup bajnok, japán tenyésztésű Karakontie első black- type ivadéka került ki Karak személyében az amerikai Monmouth Park-ban.

Sok érdeklődőt fog vonzani az az egyéves csikó a Tattersalls October Yearling árverésen, aki nem csak hogy American Pharoah-tól származik, de amerikai az anyja is, Sacre Coeur. Az anyakanca neve nem feltétlen cseng ismerősen, de tőle már kikerült egy klasszis versenyló: Lady Eli. A többszörös Gr1-győztes kancát a laminitis se tudta megállítani, és bajnokként vonult vissza. Anyjától 2015 óta nem került ki yearling csikó eladásra.

Közben Roaring Lion sajnos még mindig küzd az életéért: második operáción is túl van, és jelenleg mindannyian csak reménykedhetünk…

Kép: Betfred Blog

One thought on “Krónika – Saratoga bajnokai

Comments are closed.