Irány Tokió – ismét

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyt már ajánlottuk szíves figyelmükbe pár nappal korábban, de ma délelőtt ott jártunk a Nemzeti Lovardában, az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján.

Elsőként dr. Budai Gyula a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, a Magyar Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség nagyszerűre értékelte a tavalyi, ötcsillagos verseny megrendezését, és ez a Magyar Kormányt is meggyőzte, amely két minisztériumán keresztül 350 millió forintot biztosít a három lovas szakág (díjugratás, díjlovaglás, military) zavartalan olimpiai felkészülésére.

A technikai lebonyolítást Stróbl Dorottya, a szövetség főtitkára ismertette. Az európai „C-csoportban” két részre osztották a mezőnyt. Mind Moszkvában, mind pedig Budapesten 10-10 válogatott versenyez az 1-1 kiadó kvótáért, azaz mindkét városból egy válogatott jut ki alanyi jogon Tokióba.

Természetesen egyéni kvótákért is indulnak a versenyzők, de az a kvalifikációs folyamat még 2020-ban is tart majd.

A négy nap folyamán 14 versenyszámot rendeznek. Ezek közül kiemelkedik a pénteki csapatverseny valamint a vasárnapi nagydíj (mindkettő 15 órától).

Az esélyeket Szotyori Nagy Kristóf a díjugrató szakág elnöke ismertette, aki beszédét egy kis múltidézéssel kezdte. Csapatban 1980 óta, míg egyéniben 1992 óta (akkor Göttler Vilmos) nem jártunk az olimpián díjugratásban, így most nagyon bizakodóak vagyunk, hogy Tokióban vagy legalább négy évvel később Párizsban szoríthatunk magyar lovasért.

Sajnos a legjobb magyar ló, Chacco Blue II eladásra került, ami egyértelműen gyengíti a magyar esélyeket. Az elnök már 2018-ban is kiváló jósnak bizonyult, amikor is tökéletesen megtippelte az eredményt, így most szerinte  a világsztárokkal teletűzdelt, szuperfavorit Ukrajna mögött Csehország, Törökország és Görögország lehet a legnagyobb ellenfél lovasaink számára. (Moszkvában a hazaiak mellett a lengyelek és Izrael a favorit.)

A legjobban érdeklő kérdésre is választ kaphattunk, amikor is Kristóf ismertette Németh István szövetségi kapitány ötfős keretét. A versenybe ugyan majd csak egy kvartettet lehet nevezni, az olimpiára pedig csak hárman utazhatnak, de két hét múlva a képen látható friss bábolnai Világkupa győztes

Hugyecz Mariann (Chacco Boy) – Szabó Gábor (Timpex Bölcsész) – Horváth Balázs (Zordon) – Ifj. Kövy András (Heuréka) – Szász Sándor (Lorenzo) összetételű ötösből kerül ki a legjobbnak ítélt négyes.

Elnök úr beszéde végén megköszönte a Magyar Kormány és a szponzorok – köztük az EXIM Bank – támogatását, és hangot adott azon óhajának, hogy reményei szerint Budapest rendezheti 2021-ben az Európa-Játékokat.

Végezetül Fábiáncsics Gábor a Nemzeti Lovarda ügyvezetője az előttük álló feladatokról beszélt.

22 nemzetből hozzávetőleg 350 ló érkezik majd, amelyek elhelyezése nem kis kihívás, éppen ezért egy új beruházás keretében 42 vadonatúj mobilbox is várja majd őket. Hatalmas feladat egy ekkora esemény megrendezése – többek között a teljes kiürítés és az összes istálló kifestése a kezdés előtt –  de egy rutinos, jól összeszokott csapat vélhetően ezt a rendezvényt is kiválóan fogja majd “lehozni”, mint ahogy azt az elmúlt években már láthattuk.

Mind a négy felszólaló elmondta: ez egy kiváló sport Budapest szívében, és nagyon számítanak a nézőkre, sőt hangos szurkolókra, hiszen mindannyian emlékszünk még a három évvel ezelőtt történtekre, amikor is a magyar válogatott telt ház és nyugodtan írhatjuk, őrjöngő publikum előtt nyerte meg a Nemzetek Díját.

Alig várjuk a startot. Hajrá Magyarok!

Fotó: Hajdu Krisztina, http://www.lovasfoto.hu