Ifj. Szabó Gábor harmadszorra is megnyerte a Nagydíjat Budapesten

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató verseny vasárnapjának fénypontja a 30.000 euró összdíjazású Nagydíj volt. A nézők által egyik legjobban várt versenyszám 13 számozott akadályt és összesen 16 erőkifejtést tartalmazott, melyek között a legnagyobbak elérték a 160 centiméteres magasságot. A pálya vonalvezetésében is méltó volt a világszínvonalú jelzőre. A versenyszámba 54 lovasnak sikerült kvalifikálódnia az elmúlt napok eredményei alapján, de közülük csak 49 vállalta a részvételt.

A verseny első felében nem született hibátlan lovaglás, habár voltak, akik verőhiba nélkül lovagoltak. Az első néhány lovas után kiderült, hogy az alapidőn belül teljesíteni a pályát közel lehetetlen, így a lovasok többsége inkább megfontolt iramra váltott, és sokáig úgy nézett ki, hogy az egy hibapontosok között lesz az összevetés. De aztán a csehek kiválósága, Zuzana Zelinkova kockázatos lovaglással sikeresen célba ért alapidőn belül, amivel megtört a jég, így másik három lovas is a határokat feszegetve követte a példáját. Ezzel négyen jutottak az összevetésbe, mégpedig Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny a csehektől, René Tebbel ukrán színekben, és a kétszeres CSIO nagydíj győztes ifj. Szabó Gábor, aki utolsóként indulhatott az összevetésben.

A Nemzetek Díja győztes Zuzana Zelinkova lépett elsőként a pályára, és bízva lovában erős tempóval kezdte meg az összevetést. Az első vonalat eggyel kevesebbre kivágtázva, nagyon jó, 45.04 másodperces időeredményre tett szert, de az összetett ugrás előtt kicsit nagy volt a lendület, amiből következett is a hiba.

Őt követte csapattársa, az európa-bajnoki aranyérmes Ales Opatrny, aki nagy vágtájú lovával, Sangris Boy-jal érthető módon szintén az előrelovaglást választotta az első vonalban, viszont verőhiba lett a vége, így ő is négy hibaponttal teljesítette az összevetést 47.30 másodperc alatt.

Az ukránok olimpikonja, az utolsó előttiként pályára lépő René Tebbel inkább a biztos hibátlanra törekedve lassabban lovagolta a pálya az első felét, viszont ő is hibázott az összetettnél, így gyorsabb tempóra váltva végül 46.03 másodperc alatt teljesítette az összevetést, ami a második legjobb időt jelentette.

Volt miért izgulnunk, hiszen utolsóként a címvédő magyar bajnok ifj. Szabó Gábor következett, és még nem volt hibátlan lovaglás. Gabó is a biztos hibátlan taktikáját választotta, és egy megfontolt, de a párosra jellemző lendületes lovaglással verőhiba nélkül teljesítette az összevetést, ezzel a magyar díjugrató sport nagy örömére megnyerte a Nagydíjat!

A győztes a Tárbály István által tenyésztett Timpex Bölcsészt lovagolta, aki hű társa már a válogatottban évek óta. Ifj. Szabó Gábor különleges képességét ismét megmutatta a nagy létszámú közönség előtt, hiszen a 2014-ben Timpex Centtel, 2016-ban pedig Timpex Bölcsésszel CSIO Nagydíj győztes lovas tovább folytatta varázslatos menetelését itt, Budapesten.

A csodálatos négy nap véget ért. A Magyar Válogatott ugyan nem utazhat Tokióba, hiszen harmadik helyen végzett (az elmúlt két olimpiához hasonlóan most is kvótát szerző) Ukrajna és Csehország mögött a pénteki kvalifikációs versenyben, de

a 4 nap 14 versenyszámából tizenegyben született magyar siker.

Szabó Gábor a Nagydíj mellett még egy győzelmet aratott, de a hétvége hőse mégis a nyitóképen látható Tóth László lett, aki nem kevesebb mint öt győztes szalagot szerzett.

Forrás: csiobudapest.hu, Fotó: Hajdu Krisztina, http://www.lovasfoto.hu/hu