Day 4 – a rekordok napja

Péntek. A rekordok napja Goodwoodban.

Egyrészről Mark Johnston tovább gyarapította győzelmei számát, minekután Homespin (Speightstown) nyerte a Nursery Handicap-et, de ekkor már egy csúcsdöntésen is túl voltunk, ugyanis Billesdon Brook (Champs Elysees) 1.23.75-nél állította meg az órát a Gr3-as Oak Tree Stakes-ben, márpedig ez új pályarekordot jelent. Richard Hannon boldogan fogadhatta a gratulációkat, hát még egy órával később, amikor is Beat Le Bon (Wootton Bassett) háromévesen is imponáló magabiztossággal verte idősebb ellenfeleit a Golden Mile hendikepben.

A legfontosabb verseny, a Gr2-es King George Stakes után Battaash neve is arany betűkkel kerül a krónikák lapjaira, hiszen sorrendben harmadjára nyerte meg ezt az 1000 méteres kiírást. Abszolút megértjük Charlie Hills mestert, hogy a Dark Angel ivadékkal nem keresi Blue Point társaságát, hiszen a kiváló angol versenyrendszer mindkét sprintercsillag számára kínál elegendő vadászterületet.

Battaash valami elképesztő iramban száguldott a cél felé. A Racing Post lehozta, hogy… Nézzék csak:

Battaash’s furlong-by-furlong max speed

First furlong 48.31 (mph)
Second furlong 48.63
Third furlong 48.15
Fourth furlong 46.50
Final furlong 39.85

Ha jól számoltuk át (a 48,63-at), ez egy egészen káprázatos 78,26 km/h-ás sebességet jelent, azaz ennyivel hozta le a második kétszázat. A végén már szinte kocogott. 56.20 a lefutási idő.

Azért döbbenetes ez, hiszen jól látszódott, hogy a végül második helyen célba érő Houtzen-t már erősen lovagolni kellett, amikor Battaash még csak sétált mellette.

Biztos, hogy Blue Point a világ leggyorsabb lova?

Nagyon örülök, hogy olyan csodálatos lovam van, mint Ő. A korábbiaknál megszokotthoz képest is sokkal könnyedebben versenyez. Semmi sem zavarja, és abszolút nem stresszel.”  – mondta Hills.

A Nunthorpe következhet.

A negyedik nap végén már szóvá kell tennünk, hogy a rettegett

Coolmore csapatnak egyetlen győzelme sincs még,

így a trénerek királya az eddig öt sikert bezsebelő Mark Johnston, míg a zsokéknál P J McDonald ugyanennyi győzelemmel listavezető.

Holnap zárás Goodwoodban. Nem lenne érdemes kihagyni.

Kép: @IREthoroughbred twitter