Day 3 – történelmet írók

Itt a Goodwood-i krónika. Nézzük a 3. nap eseményeit.

Illetve tekintsünk még vissza egy gondolat erejéig a szerdaira, hiszen az utolsó előtti futamot (amikor már kész volt írásunk),  egy kancák számára kiírt 2000 méteres hendikepet a képen látható Meghan Nicholls nyert meg Mannaal nevű lovával. A lóversenyzésben járatosak biztosan elkezdtek gyanakodni a családnév olvastán és jól is tették, hiszen a hölgy apja nem más, mint az élő legenda, Paul Nicholls, a négyszeres Cheltenham Gold Cup és Grand National bajnok tréner.

Ugye nem szükséges ecsetelnünk, hogy ezen a premier fesztiválon, ahol a legjobb lovasok vannak jelent, mit jelent egy ilyesfajta siker  egy lovastanuló számára? Gratulálunk!

A csütörtöki győzelmek sorát Forest Dean (Iffraaj) indította egy hendikepben. Ez önmagában nem került volna be az összefoglalónkba, de a nyerő telivér annak a Haya Hercegnőnek a tulajdona, aki mostanság azzal került címlapokra, hogy megszökött férjétől a Godolphin nagyfőnökétől, Sheikh Mohammed-től, és ha jól követtük le a szálakat Angliában éppen most folynak az első egyeztetések a hatalmas létszámú jogászcsapatok között a válóper kapcsán. Nem is volt ma ott Goodwoodban lova mellett.

A másik elhíresült hölgy, Khadijah Mellah mesébe illő sztoriját facebook oldalunkon láthatták képekben, de azért egy tweetet itt is közlünk. Áprilisban ült először lovon, ma Goodwoodban borult a lóversenyvilág a lábai elé. Szinte szó szerint képzeljék ezt. Világnagyságok készítettek vele közös selfie-t. (Ha azt hinnék, hogy ebben a jótékonysági versenyben csak egy buli a lovaglás és nem  is olyan nagy dolog győzni, vessenek egy pillantást a Racing Post Online felületének címlapjára. Mindent visz az a bombastory.)

Mivel Dettorit a Jóisten kicsit parkolópályára tette (igaz kétszer is második volt), így másoknak is jutott glória  fejük fölé.

Az egyik legnagyobb Mark Johnstonnak, aki ismételten történelmet írt. Eleve az egyetlen tréner az idei fesztiválon, aki mindhárom nap vezethetett vissza győztest, ráadásul ma kettőt is, mindez azt jelenti, hogy

82 nyerője van már a Glorious Goodwood-on,

márpedig ezzel abszolút csúcstartó. De nem csak ebben. Júliusban összesen 50 sikert aratott az angol pályákon. Bámulatos. Kétségtelenül a szakma mestere.

Egyébként a Ballydoyle haloványabb szereplése miatt ma jegyezhettük fel a fesztivál első Galileo győztesét. Nayef Road  a Gr3-as Gordon Stakesben elért első helyezése jelentette Johnston 81. sikerét.

A legtöbb dicsfény azonban a japánokra vetült, hiszen két nappal “császáruk” elvesztése után, ma Deirdre (20/1-hez adott lesajnált oddsal) megnyerte a Nassau Stakes-t, ezzel némi mosolyt csalva a japán lóversenyrajongók arcára.

Természetesen ő a verseny első japán, sőt első ázsiai győztese.

Oisin Murphy a fellegekben járva ezt nyilatkozta: “Egy álom vált ma valóra. Ez egy hatalmas nap a japán lóversenysport számára. Boldog vagyok, hogy engem kért fel a tréner (Mitsuru Hashida –  a szerk.) és örülök, hogy a kanca mindent megtett , amit csak kértem tőle.”

Mi pedig boldogok vagyunk, hogy Harbinger lassan a sztratoszférába emelkedik a japán fedezőmének között. Ő ugyanis a büszke papa.

Látják? Ilyen csodák várnak ránk Goodwoodban a legpompásabb angol fesztiválon. Ma is számítunk a figyelmükre.

Képek:@Steven_Cargill twitter,  The Sun