Chad Brown mennybemenetele

Avagy az Arlington Million napjának krónikája.

Az minden lóversenyrajongó számára magától értetődő, hogy ha rangos turfversenyt futnak az amerikai telivérek, akkor legtöbbször Chad Brown és csapata aratja le a babérokat – el tudják képzelni, mi történik, ha egyszer az évben egy egész versenynap a gyep körül forog?

Ez a nap nem volt más, mint a legendás Arlington Million napja, a futamé, amelynek fődíja először érte el az egymillió dolláros álomhatárt az amerikai lóversenyzés történelmében, és amelyet immáron 37. alkalommal rendeztek meg Arlington Park gyepén. De ne szaladjunk ennyire előre…

Előtte ugyanis két további Gr1-futamban csaptak össze a Breeders’ Cup turfágára készülő telivérek. A kancák Beverly D. Stakes-jében a címvédő Sistercharlie John Velazquezzel a nyeregben különösebb megerőltetés nélkül, három hossz előnnyel vágtázott be a célba, ezzel a verseny történetének első duplázója lett, valamint új pályarekordot állított be!

Itt megragadnánk az alkalmat, hogy fényezzük kicsit Myboycharlie idehaza jóformán teljesen ismeretlen lányát, ugyanis a kancának ez már zsinórban az ötödik sikere volt, ez az öt pedig egytől egyig Gr1-trófea, köztük a tavalyi Breeders’ Cup Filly & Mare Turf is, aminek idei kiadására most váltotta meg a jegyét, valamint ezek mellett tavaly az “Év Turf Kancája” díjat is elnyerte az Eclipse Awardson. Hosszú kihagyása után pedig a szombati már második remek szereplése ötévesen – nem kérdés, hogy Chad Browné az ország legjobb turf kancája. Az már csak a ráadás, hogy a harmadikként beérő Competitionofideas is az ő istállójából került ki.

Ezt követte a Secretariat Stakes, ahol a klasszikus évjárat csapott össze a főfutammal azonos 2000 méteren, ahol O’Brien kanadai születésű Van Beethovenje ugyan megizzasztotta Valid Point-ot és Javier Castellanot, de a győzelmet nem tudta Európába csempészni. Scat Daddy fia így megszerezte pályafutása első topsikerét, nem mellesleg szállítva ezzel Chad Brownnak a mester aznapi “másodikját”.

A Secretariat Stakes ugyan nem része a “Win and You’re In”, azaz “Nyerd meg és bent vagy” sorozatnak, tehát nem biztosít helyet a Tenyésztők Kupájára, Valid Point futtatói mégis túlontúl örülhetnek, a mén ugyanis csak háromévesen kezdte a versenyzést, ráadásul ezelőtt mindössze egy nyeretlen – és egy allowance-futamban szerepelt eddig (mindkettőben hazaért), most azonban bebizonyította, hogy még semmiről sem maradt le – a szezon java pedig csak ezután kezdődik.

Ezek után nem sokan számíthattak rá, hogy pont a főfutam, a 37. Arlington Million rontja le a turf királyának mérlegét, hiszen az ő keze alól került ki a verseny három favoritja (papíron), élükön a Pegasus World Cup óta veretlen feltörekvő szuperklasszis Bricks and Mortar-ral. Nem is történt csoda.

Bár Giant’s Causeway fia azért rendesen próbára tette a fogadók idegeit, ugyanis a célegyenesre még a mezőny hátsó felében fordult, majd viszonylag későn talált vele utat Irad Ortiz Jr., miközben az élen haladó Magic Wand és Bandua már magasabb sebességre kapcsolt, a páros azonban nem esett pánikba: az ötéves pej felvette a kesztyűt és a célban már egy teljes hosszal elől volt.

Chad Brown idősebbik lányával, Avaval

“Ő egy fantasztikus ló” – nyilatkozta Seth Klarman, a Klaravich Stables társtulajdonosa, ami Bill Lawrence-szel karöltve futtatja a telivért. “Chad és a csapata kiemelkedő munkát végzett. Hihetetlen élmény volt.”

Dicséret illeti természetesen Magic Wand-ot is. A Ballydoyle kancája néhány jó helyezés után a King George-on komoly csalódást okozott, most azonban szépen korrigált és bebizonyította, hogy számítani kell rá az őszi összecsapásokon. Azt pedig kíváncsian várjuk,. mikor jön össze az a régóta érő győzelem.

 

Amennyiben pedig Bricks and Mortar tulajdonosai és trénere úgy döntenek, indítják a mént a Breeders’ Cup Turf-ön, ahova ezzel megszerezte a biztos helyet, olyan lovak mellé csatlakozik az előzetes mezőnyben, mint Enable vagy Crystal Ocean – mondanunk sem kell, mennyire felcsigáz minket már a gondolat is, hogy a két kontinens nagyágyúi összemérjék erőiket.

Annyi biztos, hogy amennyiben ez megvalósul, idén sokkal több lesz a BC Turf, mint az Arc de Triomphe visszavágója vagy az európai lovak évzárója.

A nap méltó zárása pedig a negyedik Graded besorolású, igaz csak Gr3-as Pucker Up Stakes volt, hároméves kancák számára kiírva, ahol Chad Brown feltette a pontot az i-re, mikor Cafe Americano (Medaglia d’Oro) nevű idomítottja is hazaért, szintén Irad Ortiz Jr. lovaglásában, ezzel Brown a nap összes Graded-versenyében győzött! Hogy mondják ezt pestiesen? Ez azért nem semmi!

Képek: Racing Post, Paulick Report, America’s Best Racing