Csoda Budapesten – kétszer

Nehéz érzelemmentesen beszámolni Önöknek egy olyan eseményről, ami eleve az emóciókról szólt.

Adott egy nem túl eredeti, de annál szívbemarkolóbb történet. Egy tolókocsiban ülő fiatalember lóra vágyik. Valószínűleg százezrek vannak sorstársai közül így.

Ennek a fiúnak (Barnus) azonban ezen a (két) varázslatos éjszakán minden álma valóra válik. Előbb a Nemzeti Lovas Díszegység látványos, karüsszel bemutatóját nézheti szájtátva, majd jön a  két gall, a varázslatos Pignon és a repülő francia, Lorenzo. A kisrác még szinte észhez sem tér a kábulatból,  máris “a nagy Monty Roberts” nyújt neki kezet. A suttogók suttogója ráadásul felajánlja számára, hogy miután egyedi “Join-Up” módszerével alig pár perc alatt együttműködővé tesz egy olyan lovat, amelyet akkor lát először, Barnus felülhet a Frici nevű lóra és együtt lovagolhat Monty Roberts-szel. Hányaknak adatik ez meg a világon?

A 2007-ben útjára engedett Lovas Világkupa 2018-ban szintet lépett.

Monty Roberts fellépése önmagában világszenzáció az univerzum bármely pontján, de hogy – a világon először – Jean-François Pignon és Lorenzo csatlakozott hozzá, ez egészen biztosan olyan történelmi esemény, mint anno a három tenor első közös koncertje 1990-ben, Rómában.

A budapesti közönség pedig felnőtt a feladathoz, hiszen vörösre tapsolta a tenyerét. Többször leírtuk:

Pignon előadása maga a költészet.

Ahogy lovai egy szemöldök-felhúzásra engedelmeskednek neki, egy szigorú pillantására pedig azonnal lefekszenek ez az egész szavakkal egészen biztos leirthatatlan. Nekem nem is igazán sikerül.

A szombati előadás kapcsán még is úgy éreztem a nap sztárja a repülő francia volt. Míg honfitársa érzelmesebb, lágyabb zenei aláfestéssel dolgozik, Lorenzo szuperprodukciója alatt dübörög a lendületes már-már technoba hajló zene, ami végig tapsolásra buzdította a mindkét nap zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Aréna közönségét. Mindenki előtt ismert, hogy Lorenzo produkcióját a Puszta-ötös ihlette, így nyilván közönség szempontból látványosabb az, ahol a szabadidomító két lova hátán áll és úgy ugrál akadályok felett. De… Lorenzo ma már sokkal több egy lovas-akrobatánál. Ezt akkor bizonyította igazán, amikor földre lépett és Pignonhoz hasonlatosan szeretettel, mindenféle segédeszköz nélkül instruálta lovait.

Monty Roberts-ről nincs mit írni. A lovasvilág legnagyobb tanára Budapesten pár perc alatt beavatta a budapesti közönséget káprázatos tudásába, és megmutatta, hogyan használja ő a lovak nyelvét, azaz az “EQUUS-t”. Szem nem maradt szárazon, de nem csak ő, hanem mindhármuk fantasztikus, léleksimogató előadása láttán.

Bátran merjük kijelenteni, hogy Magyarország történelmének legfantasztikusabb lovas eseményéről tudósítottunk Önöknek.

Ennek a három csodálatos embernek a munkáját minden lovas embernek – szakágtól függetlenül – látnia kell.

Ha Önök esetleg lemaradtak volna minderről, fotós oldalunkon megosztottunk mindhárom előadásból pár percet a Lovas Show facebook oldaláról átvéve.

Ladányi-Kovács Zoltán a szervezőcsapat vezetője, a négyesfogathajtó világkupa startbox sorsolásán elmondta: Magyarországon fordított a helyzet mint Nyugat-Európában. Míg ott egy fogathajtó fordulóra is megtelnek a lelátok, nálunk show műsorral kell becsábítani a nézőket, akik remélhetőleg ott maradnak az éles versenyszámon is.

Nos, míg Pignonék zsúfolt ház előtt léptek fel, addig közel félház előtt hajtott a hat versenyző. Ennek három oka is lehet: egyrészt munkanap volt a szombat, azaz nem kényelmes családi ebéd után érkezett a nézők többsége, másodsorban meglehetősen későn, 22 óra után indult a verseny, harmadrészt pedig természetesen a fogathajtók népszerűsége nem mérhető Lorenzóékhoz.

…de bizton állíthatjuk, hogy jól szórakoztak a végig kitartók, hiszen a fogathajtás fedeles körülmények között elképesztően látványos sportág. A szombati hajtás célja nem más volt, mint a másnapi döntő indulási sorrendjének meghatározása.

Szombat éjszaka a holland Bram Chardon volt a leggyorsabb és legpontosabb, így a vasárnapi döntőben ő hajtott utoljára a küzdőtérre. Ahol hozta a szombati formáját és megnyerte a budapesti VK állomást, amivel a pénzdíj mellett fontos pontokat szerzett a februári, Bordeaux-i Világkupa döntőre.

Íme a végeredmény:

A záró sajtótájékoztatón világbajnokunk Dobrovitz József hosszan beszélt arról, hogy miért is nem jó számukra ez a lebonyolítás. Előbb az éles versenyszámnak, azaz a fogathajtásnak kellene lezajlania, majd utána jöhetne a SHOW. Tökéletesen egyetértünk. A másik javaslatunk pedig az lenne a szervezők felé: korábban kezdeni. Mindkét versenynap az éjszakába nyúlóan ért véget, ami nem éppen közönségbarát. A szombati 19 órás kezdés a munkanap ellenére is nagyon késői volt, de vasárnap miért nem lehetett kettőkor vagy háromkor kezdeni? Naná, hogy a vidékiek és a kisgyermekesek nem várták meg a fogathajtást, hiszen másnap mindenkit várt a munka vagy az iskola.

Ez volt két napon át a Lovas Világkupa Budapesten. Úgy véljük, aki ott volt jól szórakozott. Nagyon köszönjük minden fellépőnek, hogy megajándékoztak minket ezekkel a varázslatos produkciókkal. Jövőre is ott leszünk az Arénában. És Önök?

Képek: Dóka Cintia. Első kép: Pignon, második képen az élő legenda, a hajtókirály, a 14x-es világbajnok IJsbrand Chardon és fogata. Az eredményt a Lovas Show facebook oldaláról vettük át.