Visszatért

Queen of the Turf is back – azaz a Turf királynője visszatért.

Királyi fogadtatás, roskadásig telt randwicki lelátók előtt, ahogy mostanság minden futása után, Winx ismét átírta a történelmet.

Most éppen Black Caviar (BC) 25-ös győzelmi szériáját adta át a múltnak, bár ne feledjük: a sprinterkirálynő anno veretlenül vonult vissza. Winx már nem veretlen, de gyakorlatilag minden mutatóban veri az éppen a verseny napján 12. születésnapját töltő BC-t. Ez volt a 19. Gr1-es győzelme BC 15-ével szemben, és a több mint 19 milliós életnyereménye is magasan BC „pénztárcája” ($7,953,936) felett áll. De nem csak a sprinterkirálynőt, hanem, Makybe Diva-t is utolérte egy mutatóban. Ugyanis a háromszoros Melbourne Cup hős óta ő az első kanca az ausztrál lóverseny-történelemben aki hétévesen nyer Gr1-es futamot. Winx neve mellett már annyi  – szinte megjegyezhetetlen – rekord sorakozik, hogy mi biztosan nem vállalkoznánk egy róla szóló könyv megírására.

A pillanatnyilag legmagasabbra értékelt versenyló futása természetesen ünnepi esemény volt Randwick-ban, sőt egész Ausztrália szerte. A Channel 7 több kisebb pályára kapcsolt, ahol az emberek televíziókon nézték a királynői fellépést. Ennek ellenére eszünk ágában sincs becsapni Önöket, így ahogy a beharangozónkban is olvashatták ez igazából egy gálaelőadás volt a csodakancától. Trénere öt lovat indított és a másik négynek aligha az volt a feladata, hogy épp most, az újabb történelmi mérföldkő előtt akadályozzák meg győzelmét. A többi rivális már annál inkább törekedett erre. Leginkább a kevésbé favorizált Invictus Prince és a második esélynek számító D’Argento párosa, akik remekül “fogták a falat” és a csodakanca győzelme azért nem lett nagyobb arányú, mert ahogy a videóban is látszik Kementari még „meg is cipelte”, azaz meglehetősen kívül fordult. Pár másodperccel később viszont döbbenet látni, hogy a Godolphin Gr1-es bajnokától, hogy lép el a Turf királynője. 33.36 másodpercet repesztett az utolsó 600-on!

 

 

Az újabb történelmi győzelmet sem Waller sem pedig gyönyörű felesége sem tudta könnyek nélkül kommentálni a Channel 7 riporterének.

“Ez nem rólam szól – hanem a bámulatos Winx-ről. Amit ő az ausztrál lóversenyzéssel művel, az lenyűgöző.” – mondta Waller, miután Winx folyamatosan fejlődő formájáról beszélt.

Ezzel Winx a Cox Plate mellett immár a Warwick Stakes-t is harmadjára nyerte meg, hiszen az idén az ő tiszteletére átnevezett futamban tavaly és tavalyelőtt is ő győzött.

A következő próbatétel a George Main Stakes lehet, majd jöhet a negyedik COX Plate.

 

És, hogy Winx lenne minden idők legjobbja?

Nézzék meg ezeket a számokat és döntsék el Önök.

Ausztrália legtöbbet kereső telivérei:

1 WINX $19,255,424

2 Makybe Diva $14,526,690

3 Sunline $11,351,610

A legtöbb Gr1-et nyerő ausztrál telivérek:

1 WINX 19

2 Black Caviar 15

3 Kingston Town 14

Group 1 rekorderek világszerte:

19 WINX

16 John Henry

15 Black Caviar

14 Kingston Town, Affirmed, Goldikova

13 Bayakoa, Spectacular Bid, Sunline, Tie The Knot, Zenyatta

Győzelmi sorozat (kizárólag Stakes versenyekben)

26 WINX

25 Black Caviar

19 Gloaming, Desert Gold

Hugh Bowman zsoké így nyilatkozott:

Hihetetlen ez a ló. Oly sok szülő van itt a gyerekével, és ezt imádom a legjobban – ahogyan minden generáció kijön a pályára, hogy élőben lásson egy olyan kaliberű lovat, amilyhez talán soha többé nem lesz szerencséje.”

Mi szerencsések vagyunk!

Képek: twitter