11. Vecsés Kupa

Nem csak a magyar hajtó elit, hanem a fogathajtás abszolút világsztárjai is ott voltak az elmúlt hétvégén a 11. Vecsés Kupán, így a talán leglátványosabb lovas vetélkedéséről mindenképpen szólnunk kell.

Lázár Zoltán és fogata

Több kategóriában versenyeztek a hajtók és lovaik – póni vagy éppen egyesfogatokat is láttunk a hétvége során – de most a két legfontosabb versenyszámról, azaz a kettesfogatok versenyéről, valamint a királykategóriás, négyesfogatok kvalifikációs megmérettetéséről igyekszem beszámolni.

A pénteki díjhajtáson Lázár Zoltán valami egészen elképesztő produkciót „tett” a zsűri, no meg persze a nagyközönség elé négyesfogatával. A  Világkupa-pontszerző versenyen 35,63-as eredményt ért el, ami fantasztikus – sőt mi több, történelmi, hiszen magyar hajtó ilyen teljesítményt még sosem tudott produkálni. Egyéniben maga mögé is utasította a két holland világsztárt, azaz Ijsbrand Chardon-t és csapattársát, Koos de Ronde-t, de mivel a csapateredménybe csak a két legjobb idő számított, ezért ott a hollandok vezettek az első nap után. A kettesfogatoknál a szinte hazai pályán szereplő Osztertág Kristóf zárta az élen a napot a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Lázár Vilmos előtt.

Szombaton hatalmas látogatottság előtt zajlott a maratonhajtás. A tikkasztó kánikula se zavarta a nézőket, akik szinte körbevették a hét akadályt. Naná, hiszen ez a sportág leglátványosabb része. A Lázár testvérek lendülete és jó formája kitartott szombaton is, amikor is Vilmos mind a hét akadályban (!) a leggyorsabb volt kettesfogatával, így Kristófot megelőzve az élre ugrott. Öccse ezt a bravúrt nem tudta bemutatni, de ennek ellenére a nap végére a testvérpár nézett vissza a mezőnyre a két legfontosabb számban. Nem meglepő módon hatalmas nézőszám várta a vasárnapi akadályhajtást is, hiszen a papírforma mind a négyesfogatoknál, mind pedig a ketteseknél magyar győzelmet ígért!

A megszokottaknak megfelelően a versenyben vezető, tehát most Lázár Zoli hajtott utoljára az akadálypályára és amikor már-már győztesnek gondolhattuk elszakadt fogatán a hámfa. Segédhajtói elhárították ugyan a hibát, de a büntetés miatt csak a kilencedik helyen zárta ezt a versenyszámot. Márpedig ez azt jelentette, hogy Vecsésen a holland hajtókirály, a tizenháromszoros világbajnok és élő legenda, Ijsbrand Chardon nyerte meg a négyesfogatok összesítését, hiszen ő mindhárom számban másodikként zárt. A magyar versenyző összetettben második, míg a német fogathajtás legendás alakja, Georg Von Stein harmadik helyen végzett. (A házigazdák képviseletében ifj. Dobrovitz József hatodik, míg édesapja 8.) Lázár Zoltán a Magyar Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy sajnos az ilyen szerszámbaleset előfordulhat és nagy örömmel tölti el, hogy a talán leggyengébb számunknak nevezhető díjhajtásban végre sikerült előrelépni, így közelebb kerülhetünk a holland és német csapathoz.

A győztes: Chardon

Szombaton kora este éppen kifelé tartottunk a hatalmas Dobrovitz birtokról Fézler Bernadett kolléganőmmel amikor is az egyik lovát legeltető Ijsbrand Chardonba botlottunk. Igen-igen, a 13x-os világbajnok maga legeltette az egyik lovát. Egy-két szóval kedvesen üdvözöltem őt, és megkérdeztem hányadik (második vagy harmadik) helyen áll? Ő erre szerényen megvonta a vállát és csak annyit mondott: nem tudom, de nem is ez a legfontosabb. Mielőtt teljesen ledöbbentünk volna, ő folytatta: annyira jól érzi magát itt Vecsésen (és általában Magyarországon), hogy örül, hogy itt lehet és ez számára talán még a versengésnél is fontosabb. Adta magát a helyzet, hogy neki szegezzem a kérdést: ezek szerint novemberen is itt lesz a Lovas Világkupán? Igen, egészen biztosan – felelte a hajtókirály. Nem szerettük volna tovább zavarni őt, így búcsúzni készültünk, de ő büszkén mutatta csodálatos lovát, és megkérdezte, hogy tetszik nekünk? Mit mondhattunk volna a gyönyörű állatról? Magam egészen ledöbbentem a világ valaha élt legnagyobb fogathajtója kedvességén. Igaz, hogy többször is váltottunk már pár szót a Lovas Világkupákon, de magamat csapnám be, ha azt gondolnám emlékszik rám és tudja, ki vagyok. Valószínűleg ő mindenkivel ilyen kedves és közvetlen. Ahogy a legnagyobb sztársportolók legtöbbje.

A csapatversenyt egyébként Hollandia nyerte a mieink és Németország előtt. Ezt követően már csak a kettesfogatok küzdelme volt hátra a programban. Itt sem sikerült megtartani az első helyet, mivel Lázár Vilmos nem csak az időt lépte túl, hanem három verőhibát is vétett, így a kettesfogatok összesítését Osztertág Kristóf nyerte, vagy ha úgy jobban tetszik, visszavette az első helyet az Elnök úrtól.

Mivel a tiszteletre méltó eredménysort felmutatni tudó fogatsport abszolút nem Budapest központú, így ez a verseny jó alkalmat adott arra, hogy a Budapest(környék)iek is testközelből csodálhassák a világsztárokat és szurkoljanak a magyar hajtóknak.

Nézzük a szokásos osztályozónkat, az alábbi szempontok alapján:

1. A legfontosabb tényező a lovak ellátása. Milyen körülmények között szállásolják el őket, van-e előttük elég (szálas) takarmány, víz stb. Eső elől be tudnak-e húzódni fedett helyre stb.
2. A sajtó kiszolgálása. Megfelelő előzetes információ, az akkreditáció menete, a fotózás elősegítése, a rajtlisták/eredmények a zsurnalisztákhoz való eljuttatása.
3. A nézők kiszolgálása. Belépőjegyárak, büfé árak, mosdók állapota, tájékoztató anyagok stb.
4. A környezet igényessége, tisztasága, az összkép kollektív benyomása.

Nem kérdés, hogy a Dobrovitz család (és minden segítőjük) kitűnő minősítést kap tőlünk ezért a kiváló rendezvényért. Jövőre is ott leszünk!